Kars İl Koordinatörlüğü

KARS TKDK AGENDA REGİON SARIKAMIŞ PROGRAMINDA


 
      Sarıkamış Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı AGENDA Region Sarıkamış/Kars 2025 Sarıkamış bölgesinin istikrarlı kalkınması için Master Plan ile ilgili programa Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kars İl Koordinatörü Berkay ÇELİK katılım sağladı.
       Berkay ÇELİK konuşmalarında ‘’Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulanmaya başlayan IPARD – Kırsal Kalkınma Programı ile bugüne kadar 10.742 projeye yaklaşık 3,5 milyar TL hibe desteği sağlandı. Bu destekler sayesinde 42 ilimizde faydalanıcı katkısıyla birlikte toplam 7 milyar TL’yi bulan yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye istihdam sağlandı.
       2016 yılı itibariyle 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD programının ikinci dönemine girdik. Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceğiz. 801 milyon Avro’su AB’den olmak üzere, ulusal katkı ile toplam yaklaşık 1 milyar Avro’luk kaynağı vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız.IPARD II ile ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi. Hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı %65’ten %70’e çıkarıldı.
       Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı %50’den %65’e çıkarıldı. Bu alandaki faaliyetlere makine ekipman parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.IPARD II programı kapsamında hazırlıklarını yürüttüğümüz çalışmalarla yeni dönemde kırsal kalkınmada yerel katılımın sağlanacağı, çevreye duyarlı tedbirlerin uygulanacağı projeler ile yerel yönetimler ve bazı birliklerin yenilenebilir enerji yatırımları da desteklenecek.
       TKDK üretimi, çalışmayı, kaliteyi ve istihdamı özendiren ve destekleyen bir kurumdur. Bizler de ülkemizi kalkındırmak, sosyal refahımızı, refah seviyemizi artırmak için çalışmak ve üretmek zorundayız. Çünkü kalkınmak ve katma değer yaratmak için üretmekten başka yol yok. Üretimde başarının sürdürülebilir olması için de rekabet gücümüzün ve markalarımızın olması gerekiyor. Bu sebeple modern üretim olanaklarını yaygınlaştırarak rekabet gücümüzü artırmak ve üretimi kaliteli hale getirmek bizim en önemli hedeflerimizden birisidir.Ülkemiz genelinde verdiğim bu bilgilerden sonra konuyu şimdi Kars ve Sarıkamış özelinde ele almak isterim.TKDK olarak Kars’ta 2009 yılında faaliyete geçtik ve akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayarak ilk projeleri 2011 yılında hayata geçirmeye başladık. O yıldan bu yana toplam yatırım tutarı 210 milyon TL olan 110 başvuru sahibiyle sözleşme imzaladık. Bu 110 projenin 76 tanesinin 50 milyon TL’yi bulan hibeleri ödendi. Geri kalan projelerin de yatırım aşamaları tamamlandıktan sonra bunlar için de yaklaşık 42 milyon TL hibe desteği ödemesi yapılacak.
      Bahsedilen bu 110 yatırımın sektör bazında dağılımları şu şekildedir:
Süt Hayvancılığı kapsamında Kars’ta yapılan 54 adet yatırımın 18 tanesi Sarıkamış’ta yer almaktadır. İlimizde besicilik için 8 ve süt işleme içinse 6 adet yatırım bulunmaktadır. Kars’ın önemli potansiyeli olan kırsal turizm kapsamında ise toplamda 16 yatırım bulunmakta ve bunun 13 tanesi yine Sarıkamış’ta yer almaktadır. Arıcılık ile ilgili olarak da toplam 25 adet yatırım gerçekleştirilmiş olup 4 adeti Sarıkamış’ta bulunmaktadır.Ayrıca sayılan bu yatırımlarla birlikte Kars genelinde 415 kişiye istihdam sağlanmasına vesile olmuş olduk.Kars’ın 7 ilçesi arasında Sarıkamış IPARD programının öncüsü durumunda. Az önce bahsi geçen 100 projenin 36 tanesi Sarıkamış’ta yer alıyor. Bunların 26 tanesinin ödemesi yapılmış. Sarıkamış projeleri 66 milyon TL’lik toplam yatırım tutarı ile Kars genelinde yaklaşık %32’lik bir paya sahip. Kurumumuzun Sarıkamış projelerine bu güne kadar ödediği toplam tutar 20 milyon TL’ye yakın.
      TKDK olarak nitelikli yatırımları destekliyoruz. Sürdürülebilir işletmeleri tercih ediyor ve proje hayata geçtikten sonra bunu takip ediyoruz. İşi ehline vermeyi önemsiyoruz. Sadece parası var diye sektörle ilgili olmayan birisi ile yıllardır bu işi yapan ve bu işten anlayan, geçimini bu sektörden sağlayan birisini aynı kefeye koymuyoruz. Bu açıdan içinde hayvanı olmayan ve potansiyelinin altında kalan işletmelere iyi gözle bakmıyoruz.
     18 Aralık 2015 tarihinde ilk başvuru çağrısına çıktığımız IPARD II programı 2020 yılına kadar devam edecektir. IPARD II programının ve yaklaşık 1 milyar Avro’luk kaynağın tüm çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum’’dedi.
 
    Cimer